Energy management system als routeplanner

Het Energy Management System regelt de uitwisseling van energie tussen de Innovahub en aangesloten woningen in de wijk. Hoe werkt dat nou?

De aansturing is een complex proces met allerlei variabelen. Daarom vergelijken we het EMS graag met een online reisplanner. Daar vul je bepaalde gegevens in. De bestemming, je locatie en de gewenste aankomsttijd. De reisplanner toont je de optimale route. Bijvoorbeeld eerst een korte wandeling naar de bushalte. Dan twee haltes met de bus mee naar het station. Vijf minuten tijd om over te stappen op de intercitytrein. Na 25 minuten kom je aan op het centraal station en hoef je maar zeven minuten te wandelen naar je eindbestemming.

Diezelfde route is ook mogelijk met een taxi of per bus. Alleen met de taxi is in verhouding aanzienlijk duurder. En valt daarom af. De variant met de bus duurt juist veel langer. En die valt dus ook af.

Terug naar Innovahub. Het EMS van Hylife is zo geprogrammeerd dat het bij de productie en het verbruik van energie soortgelijke beslissingen neemt als een routeplanner. Steeds is de vraag: wat is nu de optimale ‘route’?

Anders dan de routeplanner gaan we met het EMS nog een stapje verder. Het systeem ‘leert’ van eerdere ervaringen. Stel nou dat de bus uit het eerste voorbeeld elke keer vertraagd is en je daardoor de aansluiting met de trein mist. Het EMS adviseert in zo’n geval om voortaan thuis de fiets te pakken.

Zo optimaliseert de software de uitwisseling van energie. Zonder dat bewoners zich daar mee bezig hoeven houden. Vaste prijzen, zekerheid van levering, onafhankelijk, duurzaam en zonder uitstoot van CO2 en stikstof.

 

Dit bericht is afkomstig van onze LinkedIn pagina, benieuwd naar meer? Klik dan hier