Feestelijke opening Innovathuis een groot succes

Sommelsdijk, 12 september 2019

Het Innovathuis, de eerste waterstofwoning in Nederland, is op 11 september feestelijk geopend. Onder de belangstelling van meer dan 160 aanwezigen is woensdag 11 september het Innovathuis geopend. Een bijzonder moment, want deze woning is de eerste ‘normale’ woning in Nederland met een eigen groene waterstof installatie. Hiermee kan volledig onafhankelijk energie worden opgewekt, opgeslagen en weer gebruikt in deze all-electric woning. De waterstof wordt gebruikt om electriciteit op te slaan en later weer terug om te zetten in electriciteit en warmte, welke beiden worden toegepast in de woning. Er wordt geen waterstof verbrand, waardoor het systeem volledig CO2 neutraal is. Daarnaast zit de woning vol met andere bouwkundig en technische vernieuwingen, van de kozijnen, tot de prefab wanden en alle domotica. Het Innovathuis is een initiatief van Wonen op Flakkee, samen met Bouwonderneming Stout en diverse andere lokale en landelijke partijen.

Jean-Paul Scheurleer benadrukt bij de opening dat het Innovathuis een unieke samenwerking is tussen partijen (meer dan 20 partners) met een innovatief hart. Met deze partijen is het Innovathuis ontwikkeld. De toepassing voor seizoensoverbrugging van energie maakt de woning echt uniek. Hiervoor is Wonen op Flakkee een samenwerking aangegaan met Solenco Power uit België. Een bedrijf wat opgericht is door Dhr. Hugo Vanderborre, een ondernemer welke de afgelopen 30 jaar besteed heeft aan de ontwikkeling van diverse toepassingen met waterstof.

Tijdens de opening sprak Wethouder Tea Both trots namens de Gemeente Goeree-Overflakkee. “Dit project past prachtig bij de ambities van Goeree-Overflakkee. De gemeente heeft duurzaamheid hoog in het vaandel staan. Samen met ondernemers, onderwijs en inwoners werken we aan een groen, innovatief eiland om trots op te zijn. Wij vinden het als gemeente belangrijk dat er op het eiland geëxperimenteerd wordt op het gebied van duurzame energie. Want de energie van de toekomst vraagt om innovatieve oplossingen. Daarom is de gemeente partner van Wonen op Flakkee en ondersteunt zij (ook financieel) het initiatief om het Innovathuis te ontwikkelen van harte!”, aldus Both.